fredag 27 januari 2017

Vecka 4

I förskoleklassen just nu och ett tag framöver ägnar vi oss åt att jämföra och mäta. Vi jobbar bl.a. med begrepp som förutsägelse, startpunkt, slutpunkt och startlinje. Diskutera gärna dessa begrepp med era barn därhemma. Denna vecka har barnen i grupper om två-tre stycken gjort förutsägelser på vem i gruppen som har de längsta armarna. Därefter undersökte de sin hypotes genom att med hjälp av pappersremsor mäta och jämföra sina armar för att komma fram till ett resultat. Övningen engagerade verkligen och vi såg ett stort samarbete mellan barnen.
Arbetet går att betrakta på garderoberna i "dramarummet"
Barnen har gjort egna "bokslukare", som fungerar som bokmärken. De klippte och klistrade - fantasin flödade när barnen skapade alltifrån olika djur till pokémons.
Nästa vecka
Idrott för blå grupp, glöm inte ombyte.

Under vecka 5-6 kommer vi utifrån våra värdegrundstrappor att fokusera extra på att vara rädda om och ta ansvar för skolans samt personliga saker. Stötta gärna era barn i detta.

måndag 23 januari 2017

Utefritids

Hej !
På Bryngelstorpskolan har vi under snart 3 år erbjudit barnen i åk 1 att börja på ”utefritids”.
Detta har blivit en väldigt uppskattad verksamhet hos både elever och föräldrar.
Nu tar vi emot ansökningar  bland de blivande ettorna för att se hur vi ska organisera denna verksamhet till hösten, med antal platser och pedagoger.
Utefritids har utomhuspedagogik och äventyrspedagogik som grund. Mesta tiden tillbringas utomhus så även mellanmålet, men vid behov finns en inomhuslokal.
Att tänka på!
·         Du tycker om att vara ute
·         Du tycker om spännande och roliga upplevelser
·         Du behöver kläder efter väder under alla årstider

Utomhusfritids innebär bland annat det här:
·         Äventyrspedagogik med kamrat- och samarbetsövningar
·         Upptäck naturen och hur den fungerar
·         Skapa och konstruera med naturmaterial
·         Friluftsliv

En dag på  utefritids kan se ut så här :
Morgon- och kvällsfritids är precis som nu gemensamt för alla avdelningar. När eleverna slutar samlas de för att gemensamt gå till dagens aktivitetsplats, det kan vara skolskogen, Labroängar eller annan plats. Där tar aktiviteterna för dagen fart och vid 14/14.30 blir det mellanmål. Mellanmålet görs ibland iordning innan vi går, ibland tillagas det över stormkök eller öppen eld.
Vi är tillbaka på skolan 15.45 för att packa upp och avsluta 16.00. Då går eleverna som ska vara kvar på fritids in på Bullerbyn och de andra hämtas eller går hem.
Under lov ser aktiviteterna lite annorlunda ut med tanke på barnantal och personalens ledigheter.

Aktiviteter
Vi har aktiviteter som passar årstiderna såsom tälja med kniv, bygga kojor, skridskoåkning, bygga
med snö och lära oss om allemansrätten.

Anmälan
Skicka din anmälan senast den 17/2 till maria.lindblom@nykoping.se







fredag 20 januari 2017

Vecka 3

Barnen har gjort fantastiska sockermålningar och sommarminnena får ge plats för dessa så nu får barnen ta med sina "tittskåp"hem. Titta in i spelhålan får ni se!

Vi har introducerat nytt material under veckan. Spel, lego, bilar och "Bee bots" som är en enkel sorts programmeringsrobot.


I matsalen har barnen fått nya platser med syfte att stärka gruppen och utöka barnens sociala kontakter. På grund av det gör vi nya placeringar vid flera tillfällen under förskoleklassåret.

Nästa vecka
Idrott för röd grupp, kom ihåg ombyte.

tisdag 17 januari 2017

Skolråd 26/1

Torsdagen den 26 januari klockan 18.00 – 19.00 är det skolråd.  Vi samlas i matsalen.
 
Dagordning:
  • Förra mötets protokoll
  • Budget 2017
  • Lokalerna
  • Likabehandlingsplanen
  • Föräldrarnas frågor

fredag 13 januari 2017

Vecka 2

Vi var glada att se varandra igen efter jullovet! Veckan har bjudit på mycket tid att leka (med nya saker som vi har köpt) och att prata med varandra. 

I torsdags lånade vi böcker på bokbussen.

Nu har vi läst det första kapitlet i vår bok Lyckostjärnan. Innan läsningen fick barnen vara spågummor. Utifrån en bild och kapitlets namn fick de två och två resonera om vad de trodde att kapitlet skulle handla om. Vi pratade också om begrepp och ord som skulle dyka upp i berättelsen för att öka förståelsen. Efter högläsningen reflekterade vi tillsammans över vad vi hade läst och sen fick barnen arbeta med tillhörande del i sin arbetsbok. Det här är ett arbetssätt som vi kommer att använda när vi jobbar vidare med Lyckostjärnan. Be gärna barnen berätta för er där hemma vad veckans avsnitt handlade om - det är språkutvecklande för barnen att få träna på att återberätta.
Veckan avslutades med att vi dansade ut julen i gympasalen tillsammans med våra faddrar i åk 3.

Nästa vecka
Vi kommer att börja arbeta med ett bokprojekt som vi kallar Guldboken. Barnen kommer att få som läxa att välja ut en favoritsagobok hemma. Vi vill att ni hemma hjälper barnen att träna på följande så de känner sig säkra på vad de ska berätta om för kompisarna i skolan; bokens titel, författare, vem de har fått boken av, lite om innehållet, visa en favoritbild och varför de valt just den boken. Boken tar de sedan med sig till skolan gömd i en tygpåse som vi skickat hem när det är ditt barns tur.