tisdag 22 augusti 2017

Idrott

Hej.

Jag ska ha ert barn i idrott och hälsa och vill därför passa på att presentera mig själv och mitt ämne.
Jag jobbar mycket med motoriskt grundläggande övningar och lekar. Den motoriska utvecklingen påverkar övrig utveckling av sinnen, känslor, språk och tankeverksamhet. Även begrepps- och rumsuppfattning, självförtroende och koncentrationsförmågan utvecklas. Ämnet idrott och hälsa är också ypperligt för att träna samarbete och social utveckling med. Med detta som grund ser jag på resultat i förhållande till ämnets kursplan och på att man gör sitt bästa efter sin egen förmåga.
I de här åldrarna gäller det också att ge en så bred bas av ämnet som möjligt.

Ämnet skiljer sig väldigt mycket från idrottsträning på fritiden dit man söker sig av egen fri vilja och där det är fokus på tävling och resultat. Skolidrotten är till för alla och där möts alla under samma tak. Skolidrotten har också helt andra mål än föreningsidrotten.

Lite praktiskt:

·        Första lektionen v 34 behöver de inte byta om. Vi träffas nere i idrotten så får de sina platser i omklädningsrum och pratar lite ordningsregler och leker en namnlek bara. Vi börjar med ombyte v. 35 och är då inomhus. Det är lättare att lära känna en grupp och att lägga upp struktur på lektionerna, när barnen är små, inomhus.

·        Jag vill gärna att åk 1 är barfota på idrotten då de får en bättre motorisk kontroll på vad de gör när de känner golvet. En klumpig skosula kan hämma den känslan. Om det är någon som av medicinska skäl behöver ha skor, var snäll och hör av er ganska omgående för då måste alla ha skor.

·        Det här kanske inte gäller åk 1 så mycket men vill lyfta det i alla fall. Alla eventuella mobiler ska vara helt avstängda (det räcker inte med ljudlöst) så fort de går in i idrottshuset. Ingen ska behöva känna oro för att någon ”råkar” ta ett kort med egen eller någon annans mobil. Sedan lägger de den och andra värdesaker i min låda, så att inget kommer bort.

·        Om de av någon anledning inte ska vara med, vill jag att de har en lapp med om orsaken. Men min erfarenhet är att man oftast kan vara med, även om man är lite ”halvförkyld”.  (Många gånger är idrotten inte mer ansträngande än det är att vara ute och springa på rasten). Prata bara med mig innan så löser vi det.

·        Dusch och omklädning hör alltid till. Oombytta får de inte vara med.


·        När det gäller deodoranter, använd roll on. Tänk på våra allergiker. Det är många barn som strömmar genom omklädningsrummet under en dag.


          Om det är något som du som förälder anser att jag behöver veta om ditt barn angående idrotten, hör då av dig till mig på skolan på telefon 28 63 54 eller via mailen annelie.zetterstrom@nykoping.se . Jag försöker även att vara med på första föräldramötet.

Till sist, kom gärna och besök någon idrottslektion. Det är alltid roligt.

Hälsningar Annelie Zetterström


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar