tisdag 22 januari 2019

Nytt år

Under veckorna som gått av terminen har en hel del fokus legat på att klara av att dela in året i kortare delar. Vi har utgått från barnens egna ord och begrepp, den kunskap som de som grupp bär med sig. Självklart varierar erfarenheterna och därmed förståelsen för ordens betydelse. En del vet att ordet dygn beskriver dag och natt, 24 timmar. En del känner inte till det. Många vet att året har 12 månader, medan väldigt få har hört ordet kvartal och kan förklara det.

Vi sorterar och jämför. En fjärdedels cirkel, tre rutor, orden tre månader och ordet kvartal hör ihop. En halvcirkel, sex rutor, orden sex månader och ordet halvår hör också ihop.

Ett år är lätt att se i form av en cirkel. Med linjalens hjälp har vi lyckats dela in cirklar i mindre delar. Då har vi först delat cirkeln på hälften, sedan på hälften igen och kanske därefter varje fjärdedel i tre delar och då fått tolftedelar, d.v.s. månader. Att hantera en linjal på korrekt sätt är fortfarande en utmaning för många, men vi lär oss mer varje gång.

Beskrivningar är ett annat mål som vi övat på. Till exempel ger vi varandra gåtor/ledtrådar som ska göra att man vet vilket tidsord vi ska hitta: Månaden då vi firar midsommar. Den sista månaden på året. Om jag reser med flygplan till ett annat land mäter jag tiden i ...

Våra födelsedagar känns också aktuella så här i början av året. Nästan alla vet vilket datum de fyller år. Vi sorterar oss efter rätt månad, jämför vilka månader som har flest eller färst födelsedagsbarn, gör tabeller och diagram och fyller i våra almanackor.

Ett av målen inom NO är att känna igen och beskriva årstidsskiftningar. Vi har bland annat tillverkat 3D-tavlor byggda som vinterlandskap. Då övade vi på att följa instruktioner via film. På engelska övar vi på att sätta in rätt tidsord i meningar varje morgon: Today it´s Tuesday. It´s January and winter. The weather is sunny. Vi sjunger om månaderna och stjärnorna.

Inom SO-ämnena stannar vi till vid astrologi för att lära oss om våra stjärntecken. Då läser vi också beskrivningar över typiska drag hos de olika tecknen. Vi kopplar detta till stjärnbilder, som vi även lär oss om inom NO. Stjärnkikarna har ni nog sett där hemma. På tal om stjärnbilder så känner vi nu till myten om Perseus och Medusa. Spännande historier! 

Den närmsta tiden fortsätter vi att lära oss mer om solen, ljus, regnbågens färger, tiderna på klockan (analogt och digitalt), räkna med tid, solsystemet samt jordens, solens och månens rörelser.
Arbetssätten kommer att variera, men genomgående fokuserar vi på delaktighet, igenkänning och förståelse.

Framförallt har vi väldigt många trevliga och intressanta samtal!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar