måndag 30 november 2020

Tester i svenska

Enligt kommunens screeningplan för ämnet svenska har eleverna i åk. 4 gjort tre tester i svenska avseende rättstavning, ordkunskap och läsförståelse, sk DLS-tester. (Diagnostiskt material för analys av Läs och Skrivförmåga Hogrefe-Psykologiförlaget). På grund av pandemin gjorde inte elever födda 2010 några nationella prov i svenska i åk. 3.

DLS-testerna är standardiserade och svarspoängen kan tolkas i en normaliseringskurva med en sk Stanineskala.



Skalan är från 1-9 där 9 är bäst. För att förenkla kan man se kurvan

som en uppför- och nedförsbacke. Vid värde 1-4 är det fortfarande

uppförsbacke med läsning och förståelse medan eleven som är på 5

är uppe på toppen och läsningen är inte så krävande längre.

Elever som är på värde 6-9 är i nedförsbacke§n och ja, då är

läsningen och läsförståelsen inte någon större ansträngning.  


Läsförståelsetestet prövar olika aspekter av läsning och frågorna är på detaljnivå men prövar även förmåga att sammanfatta och dra slutsatser. Testet är tidsbegränsat så det gäller också att hinna läsa texterna. Tar avkodningen för lång tid och eleven inte hinner läsa klart visar det också mycket om läsförmågan. 


OM elevens resultat i läsförståelse hamnar i stanine-spannet 1-3 behöver vi titta närmare på läsningen och sätta in åtgärder. Lotta kommer ta kontakt med vårdnadshavare om vi anser att extra lästräning behöver sättas in, för det är första åtgärden. Kan vi få stöd från hemmet med mängdläsning är det en stor fördel för barnet. 

Förresten, alla elever behöver peppas att läsa i den här åldern och den mängd som krävs kan vi aldrig tillgodose bara i skolan.

Har Du frågor, mejla Lotta.











torsdag 26 november 2020

Kort skoldag på måndag

Måndagen den 30 november är det kort skoldag. Eleverna slutar efter skollunchen. Vi samlas i klassrummet innan hemgång ca 12.20. 

måndag 23 november 2020

Föräldrar, ha extra koll på snapchat!

Vi har fått signaler från elever och även från föräldrahåll att attityder och språkbruk i klassens chat-grupper är jättedåligt, jättetrist att höra eftersom vi arbetar för fullt på samhällskunskapen med Källkritik och Netikett. Lotta utgår från ett studiematerial från Statens Medieråd som riktar sig till 10-12-åringar. Eleverna är mycket delaktiga och det är öppna och bra diskussioner. Vi ska snart tillsammans skriva ett dokument som ni där hemma ska få signera, det ska heta "Så här vill vi ha det på nätet". 

Tråkigt att höra att eleverna inte är snälla. Så ha extra koll!

Länk för dig som vill få några tips:

Tips till föräldrar

fredag 13 november 2020

Information

Nu har det redan gått ett par veckor sedan novemberlovet och vi går med stormsteg mot adventstid. 

Med nya restriktioner har vi möblerat om i klassrummen genom att helt enkelt sära på bänkparen som tidigare satt ihop. Vi märker positiva effekter på arbetsron i och med det. Vi arbetar med värdegrundstrappan arbetsro och med det har vi haft givande diskussioner.  Klassens schema har vi justerat så de teoretiska arbetspassen ligger lite annorlunda, vilket vi också ser har främjat arbetsron. 

Nästa vecka är det kunskapskontroll i matematik (se på vänsterkanten vilken grupp som har testet vilken dag). På sidan 50-51 i boken finns en sammanfattning "Vad har jag lärt mig"?. Avsnittet handlar om räknesätten, uppställningar och prioriteringsreglerna. Eleverna har tränat mycket tillsammans med Jenny så det kommer säkert gå bra. De visar sig om det är några moment som behöver övas mer.  

På textilslöjden syr eleverna slöjdpåsar med ett brodyr. Några har börjat med lappteknik. På trä- och metallslöjden handlar det om förvaring och eleverna gör en låda, därefter är det ett mer friare arbete som gäller. På musiken har eleverna tränat på notvärden och spelat rytmer till youtube-klipp med hjälp av en glaskula i vardera hand, vilket de har gjort jättebra!

I svenska har eleverna gjort sk DLS-tester i läsförståelse, stavning och ordkunskap. När allt är färdigrättat ska ni få mer information. Källkritik och Netikett handlar det om på SO:n. Mer information kommer.  

Hälsningar arbetslag 4.