torsdag 17 december 2020

God Jul och Gott Nytt År!

Nu tar vi ledigt och går på en skön ledighet. Vi har lärt oss mycket den här terminen, både elever och pedagoger. Distansundervisningen på slutet har överlag gått bra, men inget går upp mot att träffa och undervisa eleverna som vanligt, så förhoppningsvis ses elever och personal på skolan igen den 11 januari. 

Tack för ert stöd alla föräldrar!

Arbetslag 4


torsdag 10 december 2020

Gympapåse på vift

 En snabb efterlysning. Har någon elev råkat få med sig Colins gympapåse hem? Den är militärgrön. Hör av er till honom om den ligger hemma i er hall! 

måndag 7 december 2020

Information om studiedag 8/1 2021

 Hej! 

Vi har för närvarande ett tufft läge i skolverksamheten och på våra fritidshem på grund av den rådande pandemin. Vi har bland annat haft en hög frånvaro under hösten, inte minst bland våra medarbetare. 

Vi har därför tagit beslutet att skjuta upp skolstarten för vårterminen -21 till måndagen den 11/1/21. Det betyder att fredag den 8/1 är en studiedag. Fritids är öppet denna dag. 

Höstterminen har varit intensiv med många olika nya och snabba riktlinjer kring pandemin. Därför har både skolledning och verksamheter ett stort behov av att komma ifatt med planeringen av vårterminen, och därmed kunna skapa bästa möjliga förutsättningar för elevernas fortsatta lärande. Elevernas garanterade tid kommer att tillgodoses och kompenseras för. 

Hälsningar, Anci Stierna, skolchef F-9

Maria Brauer, bitr. skolchef F-9

torsdag 3 december 2020

Överenskommelse "Netikett".

Eleverna har arbetat fram ett dokument, en överenskommelse, som de har fått skriva på. Vi vill att ni vuxna läser igenom dokumentet, gärna med ert barn, och signerar på anvisad rad att ni har läst. Det vore bra om dokumentet kommer tillbaka till skolan så snart som möjligt. 

//Lotta och Jenny


tisdag 1 december 2020

Symptomfria barn ska stanna hemma om någon i familjen har covid-19

Folkhälsomyndigheten rekommenderar från och med idag, 1 december 2020, att även yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har covid19 stannar hemma, precis som äldre elever. Förändringen görs för att skapa arbetsro och minska arbetsbördan för medarbetare i förskola och skola och därmed kunna fortsätta hålla verksamheterna öppna på ett hållbart sätt. 

Fokus är fortfarande på att friska barn i friska familjer ska vara i förskolan och skolan, då det är det bästa för barnens långsiktiga utveckling. Folkhälsomyndigheten bedömer inte att åtgärden kommer att ha någon avgörande effekt på smittspridningen i förskola/skola eller samhället i övrigt. 

Förskolan och skolan i Nyköping har idag ett ansträngt läge med många medarbetare sjukskrivna. Vi fortsätter fokusera på framförallt undervisning och elevhälsa och kommer att behöva prioritera hårdare i vårt uppdrag under en tid framöver. Det betyder att du som vårdnadshavare inte alltid kan förvänta dig samma nivå av service som under normala omständigheter. Elever som behöver stanna hemma på grund av covid i familjen kommer att få möjlighet att följa med i skolarbetet på distans. Du får mer information om det från ditt barns lärare/skola. Om du har frågor tar du kontakt med rektor på ditt barns förskola/skola. 

Vänliga hälsningar, 

Anci Stierna, skolchef F-9 

Ewa Björnfoth, skolchef för förskolan

måndag 30 november 2020

Tester i svenska

Enligt kommunens screeningplan för ämnet svenska har eleverna i åk. 4 gjort tre tester i svenska avseende rättstavning, ordkunskap och läsförståelse, sk DLS-tester. (Diagnostiskt material för analys av Läs och Skrivförmåga Hogrefe-Psykologiförlaget). På grund av pandemin gjorde inte elever födda 2010 några nationella prov i svenska i åk. 3.

DLS-testerna är standardiserade och svarspoängen kan tolkas i en normaliseringskurva med en sk Stanineskala.



Skalan är från 1-9 där 9 är bäst. För att förenkla kan man se kurvan

som en uppför- och nedförsbacke. Vid värde 1-4 är det fortfarande

uppförsbacke med läsning och förståelse medan eleven som är på 5

är uppe på toppen och läsningen är inte så krävande längre.

Elever som är på värde 6-9 är i nedförsbacke§n och ja, då är

läsningen och läsförståelsen inte någon större ansträngning.  


Läsförståelsetestet prövar olika aspekter av läsning och frågorna är på detaljnivå men prövar även förmåga att sammanfatta och dra slutsatser. Testet är tidsbegränsat så det gäller också att hinna läsa texterna. Tar avkodningen för lång tid och eleven inte hinner läsa klart visar det också mycket om läsförmågan. 


OM elevens resultat i läsförståelse hamnar i stanine-spannet 1-3 behöver vi titta närmare på läsningen och sätta in åtgärder. Lotta kommer ta kontakt med vårdnadshavare om vi anser att extra lästräning behöver sättas in, för det är första åtgärden. Kan vi få stöd från hemmet med mängdläsning är det en stor fördel för barnet. 

Förresten, alla elever behöver peppas att läsa i den här åldern och den mängd som krävs kan vi aldrig tillgodose bara i skolan.

Har Du frågor, mejla Lotta.











torsdag 26 november 2020

Kort skoldag på måndag

Måndagen den 30 november är det kort skoldag. Eleverna slutar efter skollunchen. Vi samlas i klassrummet innan hemgång ca 12.20. 

måndag 23 november 2020

Föräldrar, ha extra koll på snapchat!

Vi har fått signaler från elever och även från föräldrahåll att attityder och språkbruk i klassens chat-grupper är jättedåligt, jättetrist att höra eftersom vi arbetar för fullt på samhällskunskapen med Källkritik och Netikett. Lotta utgår från ett studiematerial från Statens Medieråd som riktar sig till 10-12-åringar. Eleverna är mycket delaktiga och det är öppna och bra diskussioner. Vi ska snart tillsammans skriva ett dokument som ni där hemma ska få signera, det ska heta "Så här vill vi ha det på nätet". 

Tråkigt att höra att eleverna inte är snälla. Så ha extra koll!

Länk för dig som vill få några tips:

Tips till föräldrar

fredag 13 november 2020

Information

Nu har det redan gått ett par veckor sedan novemberlovet och vi går med stormsteg mot adventstid. 

Med nya restriktioner har vi möblerat om i klassrummen genom att helt enkelt sära på bänkparen som tidigare satt ihop. Vi märker positiva effekter på arbetsron i och med det. Vi arbetar med värdegrundstrappan arbetsro och med det har vi haft givande diskussioner.  Klassens schema har vi justerat så de teoretiska arbetspassen ligger lite annorlunda, vilket vi också ser har främjat arbetsron. 

Nästa vecka är det kunskapskontroll i matematik (se på vänsterkanten vilken grupp som har testet vilken dag). På sidan 50-51 i boken finns en sammanfattning "Vad har jag lärt mig"?. Avsnittet handlar om räknesätten, uppställningar och prioriteringsreglerna. Eleverna har tränat mycket tillsammans med Jenny så det kommer säkert gå bra. De visar sig om det är några moment som behöver övas mer.  

På textilslöjden syr eleverna slöjdpåsar med ett brodyr. Några har börjat med lappteknik. På trä- och metallslöjden handlar det om förvaring och eleverna gör en låda, därefter är det ett mer friare arbete som gäller. På musiken har eleverna tränat på notvärden och spelat rytmer till youtube-klipp med hjälp av en glaskula i vardera hand, vilket de har gjort jättebra!

I svenska har eleverna gjort sk DLS-tester i läsförståelse, stavning och ordkunskap. När allt är färdigrättat ska ni få mer information. Källkritik och Netikett handlar det om på SO:n. Mer information kommer.  

Hälsningar arbetslag 4.


torsdag 22 oktober 2020

Till vårdnadshavare för barn i åk 4


Hej!

För er kännedom:

Jag kommer att kalla eleverna i åk 4 till hälsoundersökning under veckorna 45, 46, 47, 48, 49 och 50.

Undersökningen innebär mätning av längd, vikt, syn v.b. och rygg (screening för att tidigt upptäcka skolios). Barnen kommer även att göra en hälsoprofil med livsstilsfrågor som följs upp med ett samtal utifrån svaren vid besöket.

Jag meddelar er om något skulle avvika i ert barns kroppsliga utveckling, annars hör gärna av er om Ni har frågor eller andra funderingar.

                                                               

Vänliga hälsningar

Lena Wallin

Skolsköterska på Bryngelstorpsskolan

 

Telefon 0155-457943

E-post lena.wallin@nykoping.se

 

fredag 16 oktober 2020

Information

Den här veckan har det börjat knaka i fogarna. Vi har haft uppretade elever efter flera raster. Det händer saker vid grusplanens fotbollsmatcher och vid Kingplan. Om vi haft resurser har vi kunnat sitta ned med eleverna och lyssnat, rett och kunnat tänka framåt. Oro och attityder följer med in i klassrummen. Vi är faktiskt lite oroade över att gamla mönster är på väg tillbaka.

Vi önskar att ni pratar hemma! Fair play är lika viktigt här som på fritidens aktiviteter. Från vårt håll pratar vi attityder och språkbruk och planerar värdegrundslektioner varje vecka. Vi ringer hemmen. 

Rastisgruppen kommer nästa vecka att ha roliga aktiviteter för eleverna nere på konstgräsplan och grusplan, "bollfritt" alltså, så fotbollen får vila veckan före höstlovet. Det kom väldigt lägligt och vi kommer peppa barnen att gå dit!

Geografikursen om Sverige går mot sitt slut. Eleverna måste sitta en stund varje dag och träna landskapen. Minst 80% vill Lotta att eleverna visar henne under nästa vecka. Eleven kan också få peka på ett papper eller säga dem. Några gillar inte digital träning och har fått karta att träna med. Heja heja! Förutom den delen av geografin som handlar om namngeografi har den här veckans geografi handlat om tätorter, vad som styr var vi människor bosätter oss samt om urbaniseringen. 

Nu tar vi helg!

//Arbetslag 4

torsdag 15 oktober 2020

Halloweenmys

Nästa fredag före höstlovet blir det trevligheter efter lunchen. I ena klassrummet har vi lite disco och kanske musikstopp. I det andra klassrummet kör vi en limbo. Det vankas popcorn och saft! Vi kommer ifrån  matsalen vid 12.00 och eleverna slutar kl. 12.40 - så det blir kort, roligt och intensivt.


De elever som vill får klä ut sig (helt frivilligt). Självklart utan läskiga masker osv som kan skrämma yngre barn på skolan. Barnen får komma ombytta på morgonen alt. få någon minut på 10-rasten att fixa sig. Avancerad sminkning kan inte ske på skolan. 

Arbetslag 4 



fredag 9 oktober 2020

Information

 Tack för intressanta "lärakänna"-samtal. Vi tycker att det har fungerat utmärkt att genomföra utvecklingssamtalen digitalt, eleverna har känts avspända i sin hemmiljö. 

Idag har alla elever bytt platser i sina klassrum och vi hoppas att det blir bra utifrån arbetsro och arbetsglädje. 

Samtidigt som eleverna påbörjat ett svenska/geografi arbete med att skriva faktatexter om Södermanland lär de sig grunderna i ordbehandling. Det tar lite tid men eleverna tycker att det är roligt. I kemin fortsätter eleverna med studierna av fem okända ämnen, de testar ämnena med olika vätskor. Senast droppade eleverna ättika och det hände oväntade grejer.I engelskan har eleverna skrivit om sig själva i  classroom, den texten kommer byggas på under läsåret. Som ni ser i Aktuellt-rutan är det dags med en vända med tabellträning. Till tisdag är det 2:ans och 4:ans tabeller i läxa. Stötta ditt barn och påminn om att öva en stund varje dag. Det gäller att hitta sitt bästa sätt att nöta, Jenny har visat på flera sätt, både med papper och penna och flera digitala varianter. 

Nästa vecka ska vi i fyran träna att äta med både kniv och gaffel samt att tugga med stängd mun. Så ni vet! 

Vi önskar alla en trevlig helg.

//Arbetslag 4



torsdag 8 oktober 2020

För Kännedom

 

Hej!

Vi på skolan har fått kännedom om en pågående challenge (utmaning) på medieplattformen Tik Tok.  Det handlar om att elever utmanas att starta bränder på skolan, ju större eller farligare brand desto högre poäng. En brand i en papperskorg på en toalett har förekommit på en skola i Oxelösunds kommun, men det är oklart om den har någon koppling till Tik Tok-utmaningen.

 

Polisen uppger att företeelsen har sitt ursprung i Örebro, men de har inga uppgifter om att sådana bränder ska ha förekommit inom Polisregion Öst. Även Region Stockholm har uppmärksammat detta.

 

Vi önskar att ni pratar med era barn om att detta finns på Tik Tok, vad det innebär och vilka allvarliga konsekvenser det kan få att anta en sådan challenge.

 

Vänligen

Anna Kapanen Kjellberg

Rektor

Information

I dag torsdag 8/10 är det dags för de sista utvecklingssamtalen. Vi, lärare tycker att digitala utvecklingssamtal har varit toppen! Inget teknikstrul, fokuserade och givande samtal.

På måndag den 12/10 kommer Folktandvården på besök till åk 4, kl.8.20 Blå gruppen och kl.9.05 Gul grupp. Fredagen den 23/10, (V.43) sista dagen innan höstlovet kommer vi ha Halloweenmys. Det är frivilligt att klä ut sig, helst inte masker (i så fall endast i klassrummet på bestämd tid)

Ny information om Covid - 19

Nu kan även barn från 6 år testa sig för covid-19. Bra information att ha med i era olika nyhetsbrev både internt och till vårdnadshavare.

 

måndag 5 oktober 2020

Från Måltidsservice


Påminnelse om ansökan – Specialkost och anpassad måltid

I början av augusti gick det ut en påminnelse till samtliga vårdnadshavare, via skolorna och förskolorna.

Vi saknar fortfarande många ansökningar. Från och med 2 november kommer vi att sluta servera den specialkost som:

• inte skickat in en ny ansökan för läsåret 2020-2021.

• inte kompletterat ansökan med ett läkarintyg.

Hur ansöker du?

Använd blanketten ”Ansökan om specialkost och an passad måltid ”.

Ifylld blankett samt läkarintyg ska lämnas till skolsköterskan när ansökan gäller elever och till biträdande rektor när ansökan gäller förskolebarn.

Mer information finns på nykoping.se/skolmat

Hälsningar

Måltidsservice Nyköpings kommun 611 83 Nyköping Tfn 0155-24 80 00 • www.nykoping.se www.nykoping.se

onsdag 30 september 2020

Inför utvecklingssamtalet

Här kommer information inför utvecklingssamtalet.

Du som har samtalet i morgon, behöver följa dessa instruktioner och speciellt om du sitter vid egen dator. Du som har samtal på tisdag 6/10 räcker det att ni gör detta på måndagen eller tisdagen innan kl.12.00. Du som har samtal på torsdag 8/10 gör detta under onsdagen eller på torsdagen innan kl. 15.00. Viktigt att du följer instruktionerna så vi inte får en massa inbjudningar samtidigt, det underlättar vårt arbete så tidigaste dagen innan samtalet.

Vi kommer att ha vårt digitala möte på Google Hangouts. Vi har visat eleverna hur man gör. Vi kommer att ringa upp eleven och kommer du som förälder sitta med ditt barn vid samma dator behöver du inte göra någonting förutom att se till att ditt barn har Hangouts öppet i tid på sin chromebook.


Du som förälder som kommer att delta digitalt från en annan dator/plats behöver gå in på Google Hangouts. Öppna internt via Google Chrome. Det finns 9 prickar i de högra hörnet. Klicka på prickarna och menyn öppnas. Bläddra ner tills du ser Hangouts.


När du är inne på Hangouts, under de tre strecken på vänster sida, klicka på kontakter, klicka sedan på plustecknet skriv in mejladressen på den lärare som ska ha samtalet. Klicka på namnet när förslaget kommer,  då öppnas en ruta på höger sida och längre ner i rutan står det skicka inbjudan. Klicka på den och en bild på en hund dyker upp, då är inbjudan skickat till oss så vi kan godkänna dig och alla kan vara med på det digitala mötet. Fråga gärna ditt barn som har gjort detta annars får du höra av dig till oss om du får problem. Detta ska göras innan kl.15.00 i morgon torsdag.


Våra mejladresser:


yvonne.melin.jansson@larare.nykoping.se


jenny.fornstedt@larare.nykoping.se


charlotta.isacsson@larare.nykoping.se


Välkomna på utvecklingssamtal!


/ Yvonne, Lotta & Jenny

måndag 21 september 2020

Dags för utvecklingssamtal

Nu finns det tider på edwise.se att boka för er vårdnadshavare. Vi erbjuder ett digitalt samtal på grund av pandemin och som vi sa på föräldramötet får ni se detta som ett "lära känna"-samtal. Vi har förberett några elevarbeten i skolan som eleven har med sig hem för er att kika på. På samtalet går vi igenom elevens IUP och stämmer av målen. 

Vi kör utvecklingssamtalet i en app som heter "Google Hangouts" som eleven har på sin chromebook, mentorn ringer upp elev + vårdnadshavare och vi möts på chromebookskärmen. 

Det krävs alltså lite teknik och att vi har tekniken med oss! Vi avsätter 20 minuter per elev. 

Vad gäller "Google Hangouts" har vi tills dess testat appen med barnen i skolan så att de vet hur allt fungerar. Förra läsåret använde vi den och det fungerade bra

Yvonne, Lotta och Jenny håller i samtalen, svep med musen över tiderna så ser ni med vem ni bokar! 

Utvecklingssamtalen sker:

Torsdag 1 oktober 15.10 - 18.30, tisdag 6 oktober 15.15 - 16.30, torsdag 8 oktober 15.10 - 18.30.

Vi skickar samma information på mejl och där ser ni med vilken mentor ni ska ha samtal med denna gång. (Yvonne tar också ett antal samtal i åk. 4)

Hälsningar arbetslag 4



fredag 18 september 2020

Idrottens dag 25/9


Fredagen den 25/9 är det idrottens dag och eleverna kommer inte att ha lektioner som vanligt under förmiddagen.

Alla vårdnadshavare har fått information om detta via mejl. Läs mejlet för mer information om vad som gäller denna dag.


Vänligen Rastisgruppen”

torsdag 17 september 2020

Studiedag onsdagen den 23 september

Onsdagen den 23 september är det studiedag och eleverna är lediga från skolan. Fritidshemmet är igång som vanligt för de elever som går där. 

Vi passar på att informera om att tisdagen den 6 oktober är en Kort skoldag (på grund av kunskapsfestival). Eleverna slutar denna dag efter lunchen kl. 12.20, även då är Fritids igång på eftermiddagen som vanligt. 

fredag 11 september 2020

Information åk 4

Många elever har varit hemma under veckan som varit, det som har varit bra är att ni föräldrar har varit duktiga och mejlat om läxor, arbete att arbeta i kapp som vi lagt på hyllan. Bra där, fortsätt så! 

Vi fick besök av Micke Hermansson som introducerad Grej Of The Day vilket var uppskattat. Kanske har ditt barn redan berättat om Ötzi eller hur mycket tungan väger på en blåval om inte fråga ditt barn. Eleverna kommer att få en ledtråd dagen innan och där kan ni hjälpas åt hemma, prata, googla osv att försöka klura ut vad de kommer att handla om. I skolan får de tala om sina gissningar, sedan har vi en microlektion (8min) om dagens grej. När eleverna kommer hem har de till uppgift att berätta för er där hemma om något som de har lärt sig i skolan i dag.

På måndag är det äntligen dags för eleverna att få sina efterlängtade datorer! Vanligtvis brukar det skrivas på papper/avtal innan man får datorn men nu får de datorn först och avtalet senare. Det är viktigt att datorn hanteras aktsamt då det är det arbetsredskap för skolarbetet. Då det är nytt med egen dator för eleverna ber vi er föräldrar om hjälp att hitta en laddrutin dvs att datorn är laddad när eleven kommer till skolan och det gör ni hemma dagen innan. Vi kommer att märka upp laddaren med elevens namn, viktigt att hålla reda på. I skolan i dag har vi pratat om lösenord så eleverna funderar under helgen på lämpliga lösenord, kanske någon behöver hjälp..

Vi påminner om föräldramötet på tisdag den 15/9 kl.17.30, en vårdnadshavare per familj.

Arbetslag 4

fredag 4 september 2020

OBS! Nytt datum

 Föräldramötet är flyttat från tisdagen den 8 september till tisdagen den 15 september kl.17.30 i matsalen. 

Tack på förhand.

Arbetslag 4

onsdag 2 september 2020

Angående ledigheter i åk. F-6- information från skolledningen

(Vi mentorer i arbetslag 4 hänvisar till våra rektorer på Bryngelsstorpskolan om ni har frågor kring ledighetsansökningar.) 

Angående ledigheter i F-6 

Alla elever som bor i Sverige omfattas av skolplikt. Det innebär att eleverna ska delta i skolans verksamhet och inte automatiskt har rätt till ledighet utöver loven. Frånvaro försvårar elevens möjligheter att nå de nationella målen för utbildningen. 

En elev kan beviljas kortare ledighet för så kallad enskild angelägenhet, enskild angelägenhet kan till exempel vara läkarbesök eller viktiga familjeangelägenheter.

Finns det synnerliga skäl kan eleven beviljas längre ledighet, det kan endast beviljas restriktivt av rektor.

Rektor kommer ta hänsyn till tidpunkten för de nationella proven när han eller hon beslutar om ledighet för en elev.

Skolan kommer att pröva varje ansökan individuellt och göra en samlad bedömning utifrån elevens situation och förhållande. 

Rektorer och skolchef inom F-6, Nyköpings kommun.

måndag 31 augusti 2020

Läxor!

 Hej

Nu är det dags för läxor och vi arbetar lite annorlunda med läxor och har fått frågor på det. 

Vad gäller matteläxan så handlar det om att hinna med ett veckobeting, alltså de sidor som finns redovisade här på bloggens vänsterkant. Om det mesta rullar på på mattelektionerna så hinner ditt barn med sidorna utan problem. Om ditt barn har några tal kvar på torsdagen så gör Jenny upp med eleven så kan eleven ta hem och räkna färdigt. Nästföljande måndag börjar Jenny med nya moment och tills dess ska sidorna vara klara.  

Geografiläxan gäller att befästa och nöta in delar av det vi gått igenom hittills. De har arbetat med arbetsblad och ska träna in världsdelarna, landsdelarna samt några geografiska begrepp. Eleverna tycker att det är konstigt att de inte ska "göra" något. Många kan redan och behöver mest kolla igenom. 

Lotta och Jenny

Viktig info från skolledningen

Hej!

Nu är det ny termin och vi vill passa på att påminna om några saker.

·      Eleverna är välkommen till skolgården 8.10 då vi har tillsyn ute. Har man fritidsplats så kommer man den tid man lämnat in och det är viktigt att man säger till att man kommit och inte stannar kvar ute.

På eftermiddagen lämnar man skolgården ca.10 min efter att man slutat. Sen är man välkommen tillbaka efter kl.17.30

·      När det gäller hundar på skolgården så kan det finns barn och pedagoger som har allergi eller är rädda, vilket innebär att hur söta och snälla de än är så ska de inte vistas på skolgården mellan 06.00-17.30.

 

Vänligen
Ledningen Bryngelstorpskolan


fredag 28 augusti 2020

Då var det dags för ett nytt idrottsår

Hoppas att du haft en bra och skön sommar och att du är laddad för det nya läsåret. Idrottsundervisningen är i första hand utomhus en bit in på hösten och enligt de nya riktlinjerna får vi använda omklädningsrummen igen. Packa för uteidrott, men vid ihållande regn anpassar jag aktiviteterna för idrott inne i idrottssalen enligt de anpassningar som krävs.   

Redan nu kan det vara bra att förbereda för inne-idrottsskor, för skor vill jag att du har när vi väl sen börjar inomhus. Enbart strumpor får du inte delta med. 

Om ni behöver få tag på mig av någon anledning, kan ni höra av er på mailen: annelie.zetterstrom@nykoping.se

Hälsningar Annelie Zetterström, idrottslärare

 

 

Information

Ytterligare en vecka i åk. 4 ligger bakom oss. Det känns som att vi kommit igång med skolämnena riktigt bra. Vi avbryter de långa lektionspassen med lite rörelse, ibland med några övningar på stället eller att vi skickar ut eleverna för "ett varv runt huset". Eleverna är fortfarande ovana vid de längre skoldagarna, det kostar på att gå ända till 14.40 tre dagar i veckan,  men de kommer vänja sig. 

Vi ser att rätt många elever har med sig något att äta till rasten. En frukt, en smörgås eller liknande. Det tycker vi är jättebra, allrahelst för de elever som inte är så bra frukostätare och behöver extra energi för att orka sin skoldag. Vår skolsköterska Lena Wallin och en elev från fyran ska ett lektionspass nästa vecka prata kost och betydelsen av kosten för inlärningen (ena gruppen nästa vecka och den andra veckan efter). Ta gärna upp det här med maten hemma också, vi har elever som äter väldigt lite och som inte heller gillar knäckebröd...

Vi påminner om att elev som är förkyld behöver vara hemma. På Nyköpings kommuns hemsida finns de senaste rekommendationerna angående coronaviruset. Från och med nästa vecka är det OK att eleverna har med sig ombyte till idrottslektionerna, så på måndag är det dags att packa idrottskläder och handduk för uteidrott.  Även om det regnar på morgonen ska eleven rustas för uteidrott, det kan sluta regna och då sker idrotten utomhus (då är det trist att vara ute i shorts och linne). 

Välkomna på föräldramöte den 8 september. Se inbjudan i tidigare inlägg. 

// Arbetslag 4

Föräldramöte åk. 4

Nu har vi fått riktlinjer från huvudman om hur vi får genomföra föräldramöten under pågående pandemi. 

Välkomna på föräldramöte: tisdagen den 8 september kl. 17.30 i Bryngelstorpskolans matsal. Endast 1 förälder från varje familj kan komma eftersom högst 50 personer får träffas samtidigt och vi har 47 elever i klassen. 

På mötet ska vi skriva korta minnesanteckningar som vi mejlar ut efter mötet. 

Hälsningar arbetslag 4



fredag 21 augusti 2020

Skolstarten

Första skolveckan är avklarad och det har varit roligt, varmt och svettigt! Vi har haft bra dagar med nöjda och glada elever och vi har så smått börjat lära känna varandra. Vi har fullt upp att sätta rutinerna. Vi hälsar en ny kille välkommen till klassen och han går i blå grupp. 

Eleverna får gärna ta med en märkt mugg eller vattenflaska för eleverna är törstiga efter rasterna. 

Information från skolan fortsätter som tidigare här på bloggen så håll ögonen öppna, läxor skrivs in i en ruta märkt veckoplanering på vänsterkanten. 

Vi kommer att ha föräldramöte om några veckor, vi återkommer när vi vet närmare hur vi ska coronaanpassa det på bästa sätt. Vi vill verkligen träffa er föräldrar. 

Vi har resurser i vår klass och det är som tidigare Anton och Anki som följt med klassen från åk. 3, men även Evelina och Alexsina som har börjat på skolan nu till terminsstart. 

Trevlig helg!

Jenny & Lotta




Specialkost ansökan behöver lämnas in vecka 35

 Vi vill påminna om blanketterna Skolmat -  ansökan om särskild kost och anpassad måltid eller skolmat - beställning av vegetarisk, vegan, fläskfri och blodfri kost. 

Det ska göras varje läsårsstart och den behöver lämnas in nästa vecka så att specialkosten fortsätter som vanligt utan avbrott.Alla elever som har specialkost får det även vid lunch vecka 35. Har inte specialkost blanketten inkommit så blir ditt barn utan sin specialkost  från vecka 36.

Du hittar blanketterna på Nyköpings hemsida, fortsätt till Barn och Utbildning, Grundskolor, Bryngelstorpskolan. Bläddra ner till du kommer till e-tjänst där finns blanketterna!

Arbetslag 4

onsdag 19 augusti 2020

Fotografering

 Vi har fått ett schema i dag över fotograferingen. I morgon är det fotografering för våra elever i 4:an Kl.13.40. Det kommer inte att bli en gruppbild utan endast enskilt foto.

/ Lotta & Jenny

tisdag 11 augusti 2020

Välkommen till läsåret 2020/2021

Hej! 

Den 18 augusti startar vi upp detta läsår. Utifrån läget gällande Corona kommer vi tyvärr inte kunna bjuda in vårdnadshavare till första dagen. 

Förskoleklass går kl. 09.00 - 10.00, vårdnadshavare är välkomna att vänta på skolgården.

Åk. 1-6 har skoldag 8.20 - 12.20. 

Fritids är öppet som vanligt kl. 06.00 - 17.30. 

Lunch serveras som vanligt. 

//Personalen på Bryngelstorpsskolan

onsdag 17 juni 2020

Välkommen till årskurs 4

Vi börjar skolan tisdagen den 18 augusti kl.8.20. Den gula gruppen går till Lotta Isacsson som är på samma sida som de har haft nu.. Den blå gruppen går till Jenny Fornstedt på motsatt sida. Vi ser fram emot hösten och nu tar vi ett välförtjänt sommarlov!
/ Lotta & Jenny

Trevlig sommar

Hej!

Barnen har fått sommarlov och vi vuxna är inne på sluttampen av läsåret. Vi gör avslut men blickar också framåt på vad som ska hända efter en förhoppningsvis skön sommar.

Tre år går fort, även dessa år vi haft tillsammans med era barn och er. Vi hoppas ni alla får en skön sommar med mycket sol, bad och tid med familjen.

Ta hand om er & en skön sommar till er allihop.
Hälsningar
Anna & Camilla

ps: Vi ser att många av er ännu inte lämnat in de läseböcker ni haft hemma. Detta behöver göras snarast, helst denna vecka.


tisdag 9 juni 2020

Avslut

Vi är nu inne i den sista skolveckan. Vi arbetar hårt med att få olika arbeten färdiga. Torsdag blir vår sista dag tillsammans med barnen då vi kommer städa och rensa men också tillbringa en sista tid tillsammans ute för lite "hej då" tid. Avslutningsdagen spenderar både Anna och Camilla med sina söner som båda tar studenten i år. På plats i skolan finns andra vuxna som ser till att barnen får en fin avslutning.

Hälsningar 
Anna & Camilla

fredag 5 juni 2020

Sista veckan

Nu går vi in i sista skolveckan efter tre fantastiska och lärorika år tillsammans. Som ni redan vet är det Lotta och Jenny som tar över när sommaren är slut. Eleverna har idag besökt sina nya klassrum och lärare. De kom tillbaka och var så glada och nöjda efter deras första lektion tillsammans. Det är inte klart ännu i vilket kapprum era barn ska hänga sina kläder, vi återkommer.

Skolavslutningen sker i år på skolan. Barnen börjar som vanligt 8:10 i sina klassrum. Där umgås vi innan det är dags för den digitala skolavslutningen. Därefter har vi lite picnic ute (skolan bjuder på fika). Eleverna slutar 10:00.

Hälsningar
Anna & Camilla

fredag 29 maj 2020

Fritids

Har du barn, som är inskrivet på fritids? Läs då nedan.


Tryck på länken:      Stängningsdag Fritids




fredag 8 maj 2020

Info

Hej!
Vi har nu fått klartecken att informera barn och föräldrar om hur hösten blir. Jag och Anna kommer nästa läsår att arbeta i åk 1. Det betyder att era barn får nya lärare och idag har vi berättat för barnen att det blir Charlotta (Lotta) Isaksson och Jenny Fornstedt. När vi har mer information om detaljer så meddelar vi er.

Glädjande nog kommer några av oss att få fortsätta umgås då fler av er har barn i förskoleklass.

Trevlig helg
Anna & Camilla

måndag 27 april 2020

Spel

Hej!

Vi har den senaste tiden vid flera tillfällen haft barn i skolan som varit riktigt trötta. Det sammanfaller med när t.ex. Fortnite har ett event. Dessa event är som vi förstått sent på nätterna. Barnen verkar sitta uppe vid halv två och följa detta. Det får såklart konsekvenser för de och oss andra i skolan t.ex trötta barn, låg inlärningsnivå, griniga och arga barn. Vi vet att flera föräldrar tar ansvar och förvarar  mobiler och andra skärmar under natten i ett annat rum vilket såklart är en åtgärd för att slippa detta problem.

Hälsningar
Anna & Camilla

fredag 24 april 2020

Ledigheter

Här kommer information rent allmänt om ledigheter.

Tryck här:    Ledigheter


Skolavslutningen

Läs om beslutet rörande skolavslutningen nedan.

Tryck här:   Skolavslutningen


Stängningsdag på fritids


Nedan går att läsa information om en stängningsdag för fritidshemmen.

Tryck här:  Fritids stänger för planering

måndag 20 april 2020

Olika inställning

Vår nuvarande Värdegrundstrappa handlar om att anstränga sig. Vi har diskuterat hur olika inställningar påverkar oss och vår energi. (Vi menar inställningarna i hjärnan och inte i t.ex. mobilen.)

För att lära sig och ta till sig ny kunskap krävs många gånger ork och kämparglöd, speciellt om något känns svårt eller alldeles för nytt och obekant. Nedan kan ni läsa om en del av våra tankar. De olika inställningarna påverkar vår förmåga att möta utmaningar, hitta orken till att anstränga sig och vad vi känner inför nya problem.

Tryck på länken här: Positiv och negativ inställning

fredag 17 april 2020

Trygga barn på nätet


Här kommer information som handlar om hur man som vårdnadshavare kan sätta sig in i de risker som finns med användning av Internet och hur man kan prata med sitt barn om dessa risker.

Tryck på länken här: Trygga barn på nätet

Forntiden

På bildlektionen har barnen tillverkat lerkärl med samma teknik som forntidsmänniskorna. De rullade lera som de sedan formade till olika stora kärl. Nu står de på tork och kommer snart att få följa med hem.

  

onsdag 15 april 2020

Våren


Idag kombinerade vi utevistelse med letande efter bevis på att våren kommit. 
Genom en undersökning lärde vi oss att vitsippor har olika antal kronblad. Lägst antal var 5. Vanligast var 6. Allra flest kronblad hade en vitsippa med 10! Den fick en applåd. 😁 

Andra aktiviteter:

Följa pigga myror och ta reda på vilket kön de har samt fascineras av deras styrka

Spana i kikare efter fåglar och hitta fågelbo på en grenklyka

Lyfta på en sten och upptäcka massor av insekter och en maffig spindel

Plocka ljuva buketter av scilla, svalört, blåsippor och vitsippor

Ta av jackan och njuta av solens värmande strålar



fredag 3 april 2020

Idrott


Från och med v. 16 (efter påsklovet) kommer all idrottsundervisning i årskurs F-6 ske utomhus i största möjliga mån.  
Aktiviteterna kommer att vara sådana där det räcker med att eleverna tar med sig skoombyte.
Nyköpings grundskolor gör dessa förändringar baserade på de senaste rekommendationerna från myndigheterna kring idrottsplatser och allmänna omklädningsrum, samt Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring social samvaro i förskola och skola.

måndag 30 mars 2020

Naturskola

Nedan finns en Bucket-list från Nyköpings Naturskola. Det är en lista på aktiviteter, som är möjliga att göra utomhus. De vill uppmuntra oss alla att spendera tid utomhus!

Tips från Naturskolan

tisdag 24 mars 2020

Sjukanmälan


Viktigt att ni sjukanmäler om ert barn efter helgen om det är fortsatt sjukt på måndagen.
Prata in ett meddelande på  0155-24 80 13.

Lika viktigt att ni friskanmäler barnet skicka sms till 073-325 31 25.

Hälsningar
Anna & Camilla


måndag 23 mars 2020

Rutiner kring frånvaro

För dig som har fortsatt sjukt barn eller barn som insjuknat denna vecka påminner vi om den rutin vi har kring arbete som ska göras hemma.

Vi kommer även fortsättningsvis att lägga ut plastfickor med arbete som barnen ska arbeta ikapp med. Plastfickorna lägger vi i kapprummet på barnens hyllor. Det materialet hämtar ni på torsdagar mellan 15-16. 

Vi vill att ni lämnar tillbaka plastfickan med innehållet senast tisdag veckan efter. Vi måste hinna se över det barnen arbetat med hemma och bedöma om det är något som ska repeteras. 

Om ditt barn kommer tillbaka ska allt material finns i väskan då vi arbetar med olika böcker varje dag.

Hälsningar
Anna & Camilla

fredag 20 mars 2020

Mobilanvändning

Hej!

I samtal med föräldrar har vi fått indikationer på att en del barn i klassen kontaktar varandra väldigt sent via sms eller telefonsamtal. Det har förekommit telefontrafik så sent som 22 i vissa fall på vardagar.
Det påverkar såklart barnens sömn och även deras "vakenhet" i skolan.

Ni kan lätt kontrollera om det gäller ert barn och få hen att sluta med detta.
Tack för hjälpen.

Trevlig helg
Anna & Camilla

tisdag 17 mars 2020

Förändringar

Hej!

Hoppas ni har det bra där hemma i dessa sjukdomstider. Skolan håller sig uppdaterad när det gäller nya direktiv kring det virus som är på allas läppar. Vill ni hålla er uppdaterade så tipsar vi återigen om nykoping.se där finns all information kring symtom och hur ni ska tänka om ni är osäkra på att skicka era barn till skolan. Viktigt att komma ihåg att barnen ska vara symtomfria i 2 dagar innan det är dags för skola igen.

På Bryngelstorpskolan rustar vi oss nu för att kunna ta hand om elever som är i skolan och hur vi gör med de som blir hemma kortare eller längre perioder.
.
För de barn som är sjuka kommer det att finnas visst undanstoppat material som de redan under sjukdomstiden kan arbeta med hemma innan de är så pigga att de kan komma tillbaka till skolan. Vi vill undvika att spara allt på hög tills barnen är tillbaka. Om barnen tränar hemma är förhoppningen att de någorlunda ska klara av att följa med i undervisningen när de kommer tillbaka.

I åk 3 har vi beslutat att ni föräldrar som har sjuka barn hemma ska komma och hämta sparat material på torsdagar efter kl 15. Materialet ligger då i platsfickor med ert barns namn, på deras hylla i kapprummet. Detta gäller både kortare och längre sjukdomsperioder.

Från och med nu plockas våra studiegårdar bort, vilket innebär att allt arbete som handlar om att ta igen missade lektionsinnehåll kommer att ske hemma. För ett samtal med ditt barn kring vad uppgifterna som ni får hem handlar om. Fundera på vad man övar på och alltså ska bli bättre på. Ni kommer att behövas som vuxna för att stötta. Tillsammans gör vi så gott vi kan för att barnen ska nå målen i årskurs 3.

När uppgifterna är gjorda lämnas de noggrant tillbaka till oss för en bedömning. Skriv en kommentar om hur övningarna har gått om ni vill. Så fort ditt barn kommer tillbaka ska allt material ligga i väskan, eftersom vi t.ex. arbetar vidare med matteboken.

Detta är planen i nuläget. Allt kan komma att ändras! Håll er uppdaterade genom att läsa på nykoping.se och vår blogg.

Ta hand om er,
Anna & Camilla

onsdag 26 februari 2020

Kunskapsfestival

Nu är dags att komma och lyssna på era barn när de berättar om sin positiva utveckling. Kom ihåg att visa er engagerade och stötta när det behövs. Samtalet handlar om skolarbetet, trygghet och trivsel.

Datum: torsdag 27/2, måndag 2/3 och onsdag 4/3.
Plats: klassrummet (obs! även för blå grupp)

Du ska innan kunskapsfestivalen ha bokat en tid för samtal med pedagog. Räkna med att ditt barns presentation tar ca.30 min innan den bokade tiden, så kom i god tid.

I matsalen kan ni titta på bildspel och köpa fikabröd, som årskurs 5 har bakat. Intäkterna går till deras klasskassa. Det finns en utställning med olika elevarbetenTänk på att vårt café stänger samtidigt som Kunskapsfestivalen slutar.

Varmt välkommen


Anna och Camilla

fredag 14 februari 2020

Känn på Stenåldern


Denna vecka avslutades arbetet kring Stenåldern. Vi avslutade med att känna och fundera kring mycket gamla föremål. Vissa föremål är så gamla som ca 9000 år. Föremålen är lånade av Sörmlands museum och framkallade många nyfikna tankar, både hos barn och vuxna.
Här är några bilder.








onsdag 12 februari 2020

Skolråd

Här kan ni läsa vad vi tog upp på senaste skolrådet. Det handlade framförallt om värdegrund och trygghet.

Tryck på länken: Senaste Skolrådet

fredag 31 januari 2020

Rastaktivitet

Vi har under 2020 fokuserat lite extra på vad man kan göra på rasten. Under några veckor har vi skrivit instruktioner kring olika rastaktiviteter där eleverna också fått ge kamratrespons på varandras texter.  Vi har i 4-hörn övningar och olika samtal funderat kring hur rasterna fungerar i gruppen och varför man tycker att raster är roliga eller tråkiga. Majoriteten av barnen tycker att rasterna fungerar bra. Det är också de barn som deltar i rastaktiviteter som rastis gruppen planerat, spelar fotboll, king eller leker tillsammans. Några få tycker rasterna är tråkiga, det visade sig att dessa barn oftast inte gör något på rasterna förutom att gå runt och ev tjafsar med varandra eller andra.

Den här veckan har klass 3 påbörja ett samarbete med Sergio, skolans socialpedagog. Det innebär att varsin rast i veckan är grupperna på KG och "leker" Sten, sax, påse. Syftet är att träna samarbete och få en roligt stund tillsammans. De som inte "leker" just den rasten står och hejar och hjälper till att hålla banan i ordning.



     

fredag 24 januari 2020

Info

Badet:
På tisdag är det klädsim, då behöver barnen i gul grupp ta med sig lämpliga kläder att öva i. Badkläderna ska också med. Tänk på att det duger bra med lite tunnare kläder som t.ex. en pyjamas eller ett underställ.

Vi vill också att ni hjälper oss med en sak ang badet. Det är jätteviktigt att ni passar tiden. Barnen måste vara på plats senast 7:45. OM det skulle vara så att ni är försenade och behöver köra barnen till badhuset måste ni lämna över till en vuxen och sedan ringa till Lotta som är vår administratör så hon får besked om att de elever som saknades vid samlingen är på plats i badhuset. Det går bra att använda numret till sjukanmälan eller 0155-45 79 62.

Gåspennan:
I går hade vi besök av "Gåspennan" som består av två mycket pedagogiska och musikaliska killar. De har arbetat med vår grupp i två workshops där vi sjungit och satt rörelser till den låt klass tre fick tilldelat sig (låten handlade om Division och finns på Youtube). Alla grupper på lågstadiet har träffat Gåspennan i olika workshops och dessa resulterade sedan i en gemensam föreställning där alla klasser fick uppträda med sin låt. Taket lyfte nästan när vår klass framträdde, vilken energi barnen visade på scenen.



fredag 10 januari 2020

Ledigheter

Hejsan!

Nu rullar vårterminen igång och det var fantastiskt kul att träffa eleverna igen när vi startade upp tidigare i veckan.
Eftersom det börjar dyka upp ledighetsansökningar så vill vi påminna om det inlägg vi publicerade tidigare under förra året så det inte blir några missförstånd.

Under vårterminen får barnen visa vad de lärt sig i de nationella proven inom ämnena svenska och matematik. Det blir ett kvitto på hur vi har nått fram med vår undervisning och något att visa för de lärare som tar över efter oss så de kan bygga vidare i åk 4.

Vi vill tona ner provens betydelse eftersom en del tenderar att skrämma upp sig själva och bli väldigt nervösa. Vi kommer se till att alla elever känner sig lugna och är väl förberedda.

Provperioden är under  v.11-20 och under den perioden har skolan som policy att inga ledigheter beviljas. Det kan vara bra för er att känna till innan ni börjar fundera på års semesterfirande. En vädjan från oss är att försöka undvika ledigheter även tidigare på terminen.

Hälsningar

Anna & Camilla